2009. február 11., szerda

Franz West - Gruber Hajni gyűjtése


Franz West Bécsben született, 1947-ben Ausztriában. Bruno Gironcolival tanult a Fine Arts Akadémián Bécsben 1977-től 1982-ig. Több díjat nyert, például 1993-ban a Generali Foundation Sculpture díját.
A ’70-es évek közepén, West műanyagokat fejlesztett ki az adaptációinak, amik poliészterből készültek, egyesítve hétköznapi tárgyakkal, mint például a dróttal, papírmaséval, amiket olyan alaktalan tárgyakká formázott, amik majdnem automatikusan csatolnák hozzá magukat az emberi testre. Franz West zenészekkel és írókkal volt közeli kapcsolatban. Az első kiállításai helyezést nyertek. Az 1980-as évek vége körül West kiterjeszti művészetét bútorokra is, melyekre szoborként tekint. 1987-re kikristályosodott szobrászati stílusát Eo Ipso szobrászatnak nevezi. 1989-ben tervezett egy széket és kanapét, amit egy kiállításon, festmények és szobrok előtt állítottak ki az Art Historical Museumban, Bécsben. 1993-ban West részt vett a Velencei Biennál-én.
Franz West mûvei nem az örökkévalóságnak készültek, még ha az örökkévalóságot csak évszázadokban vagy évezredekben mérjük is. Legyen a mû festett alumínium, papírmasé vagy gipsz, az anyag formája, a felületkezelés, a kivitelezés esetlegességrõl, a véletlen erejérõl, a pillanatba vetett hitrõl árulkodik.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése