2009. február 1., vasárnap

Glenn Brown - Büki Orsi gyűjtése

Glenn Brown (született 1966-ban Hexham-ban) angol művész és festő, akit Turner-díjra jelöltek 2000-ben. Jelenleg is Londonban él és dolgozik. Számos kiállítása volt Európában és az USA-ban.

Glenn Brown művészete, ikonográfiája mélyen gyökerezik a történelemben. Alkotásaiban újra és újra utalásokat tesz régi vagy modern, ismert vagy ismeretlen mesterekre – idézi vagy kigúnyolja őket. Hiperrealista stílusban másol képeket, ami miatt a Dali Alapítvány korábban be is perelte.

Brown festményeinek felszíne egyöntetűen sima. Jellemző a tipikus trompe l’oeil illúzió (ejtsd [tromplöj], szó szerinti jelentése: a szemet becsapó) viharosság, mely egy festői alkalmazás. Korokat, stílusokat, műfajokat, előadásmódokat kever munkáiban.


Volt néhány vitája a 2000-es Turner-díj kiállításon, ahol az egyik képét az 1973-as Tony Roberts sci-fi illusztrációhoz, a Double Star-hoz hasonlították. A festõ egyszerûen csak más technikát, szórópisztolyt használt. A mûvészettörténet kánonába már régen befogadott mûveket újított fel a mai, inkább a populáris kultúrából ismert módszerrel. Elhagyta az eredeti mûveket hitelesítõ festõi kézjegyet, sterilizálta az elõadásmódot, a képeknél lemondott az érzéki anyagkezelésrõl. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a hatalmas vászon az egyik legcsodáltabb mű volt a Turner kiállításon, a Londonban levő Tate Britain-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése